Kuusamon ja Rukan ladut – jokaiselle jotakin
Tämän artikkelin luettuasi
- saat kokonaiskuvan Kuusamon alueen hiihtoreiteistä, sisältäen myös vähemmän tunnettuja kohteita Rukan hiihtokeskuksen ulkopuolella
- tiedät mistä löytyy sinulle parhaat ladut Kuusamon ja Rukan alueelta
- saat laajemman kuvan Kuusamon ja Rukan alueen tarjonnasta matkailijalle hiihtolomalla ja muuten
Kirjoittaja: Anne (lue lisää kirjoittajista sivustolla)
Kuusamo ei ole ihan vielä Lappia (kuuluu Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan), mutta se on ehkä Suomen paras maastohiihtoa harrastavan talvi (ja kevät!)-turistin kohde. Ruka on matkailijan tuntema osa Kuusamoa, mutta jos haluat viettää hiihtoloman tai muun talviloman hiihdellen, kannattaa kääntää katsetta Rukalta hieman etelän suuntaan. Tosin tällöin on hyvä olla käytössä oma auto – jollei sitten asu keskustassa.
Alla esittelen alueen monipuolista latutarjontaa niin, että sinunkin on helppo löytää suosikkisi alueen hiihtoreitteistä! Nähtävää ja hiihdettävää todella riittää päiväkausiksi.
Kuusamon keskustan monipuoliset ladut
Aloitetaan kirkonkylästä. Kuusamon keskustaa kiertää ympäryslatu (18 km). Mikäli majoittuu Kuusamon Tropiikkiin, niin ladulle pääsee melkein heti hotellin tai mökin ovelta. Tropiikin maastossa kiertävältä Petäjälammen ladulta (3.5 tai 5 km, oman valinnan mukaan) erkanee noin kilometrin päästä lyhyt yhteyslatu, joka vie pidemmälle ympärysladulle. Ympäryslatu kiertää nimensä mukaisesti Kuusamon keskustan. Latu kannattaa hiihtää myötäpäivään, eli lähteä jälkimmäisestä risteyksestä vasemmalle kohti etelää. Ikävä kyllä ladun varrella on runsaasti tien ylityksiä, joten sukset pitää aina välillä kantaa. Latu on helppo hiihtää, vasta ihan sen lopussa joutuu hieman kiipeämään, kun latu kiertelee metsässä ennen Kemijärventien ylitystä ja Petäjälammelle paluuta. Ladun varrella näkee Kuusamon kirkonkylän ja kirkon hieman erilaisesta perspektiivistä. Kannattaa myös tutustua vanhan kirkonkellon mielenkiintoiseen tarinaan. 9-tien liikenneympyrä kierretään hienosti etelän kautta.
Ympäryslatu kiertää nimensä mukaisesti Kuusamon keskustan.
Kuva: Rukalla hiihtäessä pääsee nauttimaan upeista talvimaisemista
Ympärysladun lenkkiä voi halutessaan hieman pidentää kiertämällä Torankijärven. Torankijärven latu (7.5km) on itsessään ihan ok, varsinkin jos ei pidä mäkisestä maastosta, eikä ole erityisen tuulinen päivä. Jos haluat reitillesi enemmän mäkiä, Torankijärven lenkkiä on näppärä pidentää kiertämällä Tolpanniemen latu, vaikka pariinkin kertaan. Tolpanniemellä on 2.3km valaistu lenkki, jota voi halutessaan pidentää reilulla kilometrillä. Ja auton saa parkkiin joko Tolpanniemen omalle parkkipaikalle tai sitten kiertämällä Citymarketin ja K-raudan taakse paikallisten suosimalle parkkialueelle.
Petäjälammelta kohti pohjoista ja parhaat alamäet
Lyhyempiä hiihtolenkkejä suosiva ja Tropiikissa asuva matkailija, voi hyvinkin kierrellä Petäjälammen valaistuja latuja. Mutta ne tulevat aika nopeasti tutuiksi. Petäjälammen ladulta on risteys kohti Kapustavaaraa ja Mäkelän koulua. Aluksi hiihdetään melko suoraviivaisesti viitisen kilometriä koilliseen (matkalla on pari kivaa mäkeä) ja tullaan T-risteykseen. Mäkelän koulun pihalla voi käydä kääntymässä (oikealle ja tien ylitys heti T-risteyksen jälkeen), latu on kivaa metsässä kulkevaa polveilevaa latua. Vasemmalle T-risteyksestä vievä latu nousee kohti Kapustavaaran huippua. Pari kilometriä tiukkaa nousua ja kun pääsee Kapustavaaran laavulle, on hyvä hieman tankata. Takaisin Petäjäkankaalle pääsee paitsi kääntymällä takaisin samaa reittiä (hieno lasku!) tai jatkamalla kohti Nissinvaaraa, josta kääntyy latu takaisin etelään kohti Petäjäkangasta. Nissinvaaran lenkki on vajaa 20 km. Laskiessa Kapustavaaralta alaspäin kumpaan suuntaan tahansa, kannattaa varoa vastaantulijoita! Reitin viimeiset viisi kilometriä on melko tylsää ja tasaista sähkölinjan pohjaa ja lopulta latu kääntyy muutaman mökkialueen läpi ja järvien ylitse kylpylähotellin taakse.
Kuusamon keskustan ja Rukan puolivälissä – Oivanki
Kivaa vaihtelua kirkonkylän tai Rukan laduille on myös Nuorisokeskus Oivangin latu. Ja jos majoitus sattuu Pulkkajärvelle, niin Oivangin latu kulkee siitä vierestä. Jos ajaa auton Oivangin pihaan parkkiin, niin ensin hiihdetään vajaat kaksi kilometriä (Oivangin oma valaistu 5 km latu jää vasemmalle, sen voi kiertää vaikka takaisin tullessa) risteykseen, jossa pitää päättää kiertääkö lenkin myötä- vai vastapäivään. Myötäpäivään Pulkkajärven suunta on ehkä hieman kivempi, silloin Kemijärventien suuntaisella latuosuudella reitin jyrkin kohta kiivetään ylöspäin. Vastapäivään hiihdettäessä lasku voi olla hieman haastava, jos alla on liukkaat sukset ja jyrkkä lasku pelottaa.
Kuva: Puromaisemia Kuusamon alueella.
Monien latujen Ruka – ala- ja ylämäkineen
Rukalta löytyy latuja moneen makuun. FIS:n kilpaladut kannattaa unohtaa, jollei ole intohimoinen jyrkkien nousujen ja laskujen kannattaja. Paljon mukavampia mäkiä (pidempiä, eikä niin jyrkkiä) löytyy muualtakin. FIS:n vitosen mäki osuu tietysti reitille, jos Rukan ympäryslatua kiertää. Mutta riippuu asuin- tai parkkipaikasta tarvitseeko sitä hiihtää.
Vuosselin vajaan 12 km lenkki on klassikko, joka on myös alueen reiteistä tasaisin ja siksi myös perheiden suosiossa. Reitin varrelta löytyy myös kaksi kahviota jotka molemmat tarjoavat laajan valikoiman elämyspalveluita. Korpikahvilasta saat myös ehkä Rukan suurimmat ja parhaat munkit!
Jos haluat hiihtä pidempään, kivaa pidennystä Vuosselin lenkille saa kahdellakin eri tavalla. Auton voi jättää Juhannuskallion parkkipaikalle, josta nousu kohti Saaruaa lämmittää hiihtäjän koneen kivasti. Ja mikä onkaan mukavampaa kuin lenkin päättävä lähes kilometrin lasku! Parkkipaikalta on noin kolme kilometriä Vuosselin ladulle, joten kokonaismatkaksi tulee 18 km. Vuosselista voi nousta myös Valtavaaralle. Nousu, erityisesti viimeiset 800m, on tietysti aika kova, mutta mutkikas lasku Valtavaaran pohjoisrinteen puolella saa kyllä hymyn nousemaan huulille ja palkitsee hyvästä noususuorituksesta.
Kuva: Valtavaaan reitti tarjoaa upeita maisemia ja vauhdikkaita mäkiosuuksia.
Uusin ’löytö’ Rukan laduista on Kemijärventien länsipuolella oleva Kuonttivaaran latu. Lenkin pituus on 17 km ja auton voi jättää Kemijärventien alittavan tunnelin jälkeen ihan ladun varteen. Kuonttivaara kannattaa kiertää vastapäivään. Silloin lenkin tylsin osuus, 3km sähkölinjan pohjaa, tulee hiihdettyä hieman alaspäin viettävään maastoon. Ja jos haluaa pysähtyä tulille tai latukahvilaan, niin Kuonttivaaran kahvila ja laavu osuvat sopivasti lenkin puolivälin jälkeen. Itse olen välillä hakenut lisämetrejä (ja kivan laskun) kääntymällä Kuonttivaaralle nousun loppupäässä ja laskemalla takaisinpäin järvelle. Kiva lasku, mutta sitten pitää tietysti nousta mäki kahteen kertaan….
Ja jos haluaa pysähtyä tulille tai latukahvilaan, niin Kuonttivaaran kahvila ja laavu osuvat sopivasti lenkin puolivälin jälkeen.
Aurinkohiihto Rukalta keskustaan
Ja paras laturetki viimeisenä. Jos ei asu Rukalla, niin auto kannattaa ajaa varhain aamulla Tropiikin parkkipaikalle ja hypätä Skibussiin (tarkista aikataulut!). Bussin kyydissä Rukan kylään, sukset jalkaan ja menoksi. Rukalla asuvat voivat toki lähteä omaan tahtiinsa – takaisin pääsee iltapäivän Skibussilla. Rukan keskustasta lasku, sitten nousu ja taas lasku Juhannuskallion parkkipaikalle. Sieltä Pyhävaaralle. Vaihtoehtoisesta voi myös hiihtää Vuosselin lenkkiä Korpikahvilalle ja siitä etelän suuntaan oikealle järven yli ja kiertää Pyhävaara itäpuolelta. Jos muuten hiihtää Pyhävaaran lenkin (n 15 km), niin ehdottomasti kiertosuunta on tällöin vastapäivään! Kun nouset Pyhävaaralle, niin tiedät kyllä miksi… Pyhävaaralta vastapäivään hiihtäen lasku etelään päin on sekin haastava (varsinkin ne alun mutkat oikealle), mutta kuitenkin suorin suksin laskettavissa. Pyhävaaralta laskun jälkeen risteyksestä jatketaan oikealle etelää kohti. Latu seurailee, välillä vähän peltoja kiertäen, Rukajärventietä kohti Kemijärventietä. Kemijärventien ylitys vaatii suksien kantoa – ja tie ylitetään Nissinvaaran kohdalla vielä toiseenkin kertaan. Latu seurailee Kemijärventietä etelään. Matkalla on pari kohtalaista nousua ja laskua. Erityisesti Pulkkajärventielle tuleva lasku on vaikea. Nissinvaaran (ja toisen tien ylityksen) jälkeen pitää päättää meneekö suorinta tietä kohti Petäjälampea ja Tropiikkia, vai kiertääkö vielä Kapustavaaran kautta.
Joka tapauksessa kannattaa valita aurinkoinen päivä ja muistaa aurinkolasit! Hiihtäminen keväisellä hangella kohti aurinkoa on parasta, eli tämä reitti on erinomainen valinta pääsiäislomalla! Petäjälammella odottaa sitten auto tai Skibussi takaisin kohti Rukaa.
Kuusamoon pääsee hyvin julkisilla kulkuneuvoilla
Kuusamoon pääsee paitsi omalla autolla, niin myös lentäen Helsingistä tai juna-bussi -yhdistelmällä (junalla Ouluun, ja siitä 3h tunnin bussimatka Kuusamon keskustaan). Kuusamo on alueensa kaupallinen keskus ja keskustasta löytyy kaikki tarvittavat palvelut. Ravintoloita löytää kyllä paremmin Rukan alueelta. Kaiken kaikkiaan alue on erinomainen valinta jouluna, hiihtolomalla ja muutenkin läpi talven.
Kuusamossa majoitusvaihtoehtoja riittää, erityisesti Rukalla. Mökki, huoneisto tai hotelli, kaikkea on. Mökkejä on paitsi ihan Rukan kylän läheisyydessä, myös kauempana – vaihtoehtoja löytyy hyvin mm. Lomarenkaan kautta. Jos valitset mökin Rukan kylän ulkopuolelta ja käytössäsi ei ole autoa, on hyvä tarkistaa kulkuyhteydet kauppaan ja ladulle (tai sitten rinteeseen). Skibussi kiertelee kyllä, mutta ihan jokaisen mökkikylän nurkalle sen reitti ei ulotu. Myös Kuusamon keskustaan voi halutessaan majoittua. Ja jos ei haikaile laskettelemaan ainakaan ihan joka päivä, on esimerkiksi Holiday Club Kuusamon Tropiikki hyvä vaihtoehto. Siellä on myös kylpylä, jos sellaisesta pitää. Iltaelämää kaipailevan on kyllä parasta majoittautua Rukan kylälle!
Lisää vinkkejä Kuusamon alueen takemiseen ja majoituksiin löydät näistä matkapäiväkirjoista:
Kaipaatko lisää ideoita talvikohteista Suomessa?
Suomi on täynnä upeita kohteita talvisin. Tekemistä löytyy kaikista osista Suomea, ja niissä kaikissa on omat erityispiirteensä. Matkaile Suomessa- sivuston helpon hakutoiminnon avulla voit hakea sinulle parhaita matkakohteita kotimaassa. Olemme panostaneet erityisesti salattuihin helmiin ja näiden paikkakuntien nostamiseen suuremman yleisön tietoisuuteen.
Jos etsit ideoita kännykälläsi, paikkasuosituksia voi hakea helposti myös ilmaisella Wowanders-matkailusovelluksella, josta voit matkapäiväkirjojen lisäksi katsella paikkoja kartalla. Sovelluksella saat halutessasi myös omat matkasi lähes automaattisesti talteen niin parhaat muistot eivät ikinä unohdu.