Suomen ruukit: Upeat ruukkikylät täynnä historiaa ja tunnelmaa
Tämän artikkelin lukemalla
- Opit Suomen ruukkien historiasta ja ruukkikylien synnystä eri puolilla Suomea
- Tutustut ruukkialueisiin ja niiden majoitus-, ravintola- ja nähtävyystarjontaan
- Saat ideoita uusista matkakohteista erityisesti Etelä-Suomessa ja voit helposti suunnitella matkasi niihin
Kirjoittaja: Taru (lue lisää kirjoittajista sivustolla)
Havahduin ruukkikylien kiinnostavuuteen ensimmäisen kerran pari vuotta sitten kun kuulin ystävieni puhuvan Mathildedalista. Olin jo aiemmin kuullut Fiskarsista, mutten heti hahmottanut näiden molempien olevan vanhoja ruukkialueita. Vähitellen aloin perehtyä asiaan tarkemmin ja kiinnostuin toden teolla: miten en ollut aiemmin tiennyt, että Suomessa on tälläisiä ihania historiallisia kohteita, jotka toimivat täydellisesti joko päiväretkelle tai viikonloppulomalle? Ja mikä parasta, ruukkialueilta löytyy historian lisäksi sekä tunnelmallisia majapaikkoja että erinomaista ruokaa ja laaja valikoima erilaisia aktiviteetteja.
Tässä artikkelissa esittelen tarkemmin joitain parhaiten tuntemistani ruukeista keskittyen erityisesti Etelä-Suomeen. Mukana on myös listaus Suomen ruukeista ja vinkkejä niihin.
Jos olet kiireessä etkä ehdi lukea artikkelia, löydät kätevän listauksen ruukeista ja niiden tarjonnasta myös täältä.
Artikkelista löydät myös linkkejä eri ruukkikylistä tehtyihin matkapäiväkirjoihin. Päiväkirjat on luotun ilmaisella Wowanders-sovelluksella.
Suomen ruukkien historiaa
Sana ”ruukki” tarkoittaa historiallista teollista metallituotannon yksikköä Pohjoismaissa. Suomessa on ollut ainakin 134 ruukkia ja niillä on ollut merkittävä rooli Suomen teollisessa kehityksessä. Ensimmäiset näistä ruukinpatruunoiden hallitsemista ruukkialueista syntyivät Suomeen jo 1500-luvulla ja niistä suurin osa oli rauta- ja kupariruukkeja. Ruukkikylät syntyivät alunperin metalliteollisuuden tarpeisiin, mutta niistä kehittyi myöhemmin laajoja kyläyhteisöjä, joissa oli mm. oma kirkko ja koulu. Monet ruukkikylistä olivat aikanaan myös hyvin edistyksellisiä liittyen työntekijöiden oikeuksiin ja heille tarjottiin mm. sairaanhoitoa.
Suomessa on ollut ainakin 134 ruukkia ja niillä on ollut merkittävä rooli Suomen teollisessa kehityksessä.
Kuva: Inhan ruukki 1900-luvun alussa.
Suurimmassa osassa Suomen ruukkeja toiminta on nykypäivänä loppunut, mutta viime vuosina alueita on kunnostettu ja niihin on syntynyt mm. pieniä käsityöläisyhteisöjä.
Se tunnetuin ja kehittynein ruukkialue: Fiskars
Fiskarsin ruukki tai Fiskarin kylä sijaitsee noin puolentoista tunnin matkan päässä sekä Turusta että pääkaupunkiseudulta. Jos käytössäsi ei ole omaa autoa, pääset paikalle kätevästi ottamalla junan Karjaalle, josta bussimatka Fiskarsiin kestää n. 20 min. Voit ottaa junaan mukaan myös polkupyörän ja pyöräily onkin erinomainen tapa tutustua alueeseen erityisesti kesäisin. Uusi pyöräilyreitti Ratavalli (11,3km) Karjaalta Billnäsin kautta Fiskarsiin, myötäilee vanhaa ratapohjaa, joten se on tasaista ja reitti on hyvin merkitty.
Fiskars sijaitsee Raaseporin kunnassa, joka yhdessä naapurikunta Lohjan kanssa on ollut yksi Suomen tärkeimmistä ruukkikeskittymistä jo pitkään. Alue olikin 1600-luvulla Suomen raudan valmistuksen keskus: ensimmäisenä alueelle nousi vuonna 1616 Mustion ruukki, jota seurasivat 1630 Antskogin ruukki, 1641 Billnäsin ruukki, 1646 Fagervikin ruukki ja Fiskarsin ruukki 1649. Alue oli ideaalinen ruukkien perustamiselle, koska siellä oli sekä valjastamatonta vesivoimaa että runsaasti metsää tuotantoprosessissa tarvittavan puuhiilen valmistamiseen.
Fiskars on nimensä mukaisesti jo 370 vuoden ikään päässeen Fiskars-konsernin syntypaikka. Konsernin kasvu ja menestys onkin ollut tärkeässä roolissa ruukkialueen säilymisessä ja tarjonnan kehittymisessä matkailijoille.
Fiskarsin ruukkikylä tarjoaa majoitusta, ihania ravintoloita, taidetta ja paljon muuta
Fiskarsin alueelta löytyy tänä päivänä tekemistä ja tutustuttavaa useaksi päiväksi. Majoitusta tarjoaa mm. laadukkaat hotellit kuten Wärdhus ja Tegel, jotka ovat myös upeita paikkoja tilaisuuksien järjestämiseen. Wärdhusen ravintola ”Wärssy” tarjoilee läpi vuoden myös laadukasta ruokaa á la carte listalta. Rennompia ruokakokemuksia tarjolla on puolestaan Kuparipajassa, jonka terassilla on kesäisin ihana nauttia vaikka hampurilaisista ihaillen joen kuohua. Jos kaipaat vielä huokeampia hintoja ja rentoa ympäristöä, voit myös mennä nauttimaan lounasta esimerkiksi Cafe Bar Pesulaan tai ihanan tunnelmalliseen Cafe Antiqueen, jossa on helppo pistäytyä kahvilla ja leivoksilla joko sisällä tai terassilla. Juomien ystävälle Fiskarsista löytyy myös akvaviteihin, gineihin ja viskeihin keskittyvä Ägräs distillery ja artesaanioluita valmistava Fiskarsin panimo.
Kuva: Fiskarsin Kuparipaja-ravintola sijaitsee upealla paikalla joen varressa.
Fiskarsin rakennukset ovat pääosin erinomaisessa kunnossa ja majapaikkojen sekä ravintoloiden lisäksi ne kätkevät sisäänsä paljon erilaista taidetta ja käsitöitä.
Fiskarsin rakennukset ovat pääosin erinomaisessa kunnossa ja majapaikkojen sekä ravintoloiden lisäksi ne kätkevät sisäänsä paljon erilaista taidetta ja käsitöitä. Suuri osa pienistä kaupoista löytyy aivan pääraitin varrelta Cafe Antiquen kanssa samasta rakennuksesta. Yhteensä erilaisia käsityöyrittäjiä löytyy Fiskarsista jopa yli 30 ja joukossa on mm. nahkataiteilijoita, huonekaluvalmistajia, maalareita, korutaiteilijoita ja keraamikkoja. Näiden lisäksi löydät Fiskarsista myös itseoikeutetusti Fiskarsin myymälän, johon voi mennä tekemään löytöjä keittiöön ja puutarhaan.
Fiskarsissa on ihanan tunnelmallista myös vain kierrellä ihailemassa luontoa ja rakennuksia. Pidempiä luontokokeuksia haluava voi myös suunnata läheiselle Risslan luontopolulle (4km) ja löytyy lähistöltä myös jopa 60km maastopyöräreittejä.
Billnäs, Mustio ja muut Raaseporin ja Lohjan alueen ruukit
Fiskarsin lähialue on täynnä muitakin ruukkikyliä. Nämä ovat pääosin pienempiä, mutta ehdottomasti vierailun arvoisia:
Mustion ruukin päänähtävyys on sen upea kartano, Mustion Linna, johon kannattaa ehdottomasti tutustua opastetulla kierroksella.
- Mustion ruukin päänähtävyys on sen upea kartano, Mustion Linna, johon kannattaa ehdottomasti tutustua opastetulla kierroksella. Myös Mustion Linnan majoituspalvelut ja ruoka ovat kokeilemisen arvoisia. Paikka onkin ihanteellinen esimerkiksi yhden yön paolle arjesta.
- Billnäsin ruukkia kunnostetaan ja kehitetään vauhdilla ja ei ihme, koska sen voimalamaisema on todella hieno. Ruukin alueella on tarjolla sekä majoitusta että ruokaa: erityisesti Eden Billnäs on ihana edullinen majatalo aivan joen rannassa.
- Antskogin ruukki on todella kaunis, mutta valitettavasti ruukin alueella ei ole matkailijoille palveluita ja autollekin on vaikea löytyy pysäköintipaikkaa. Kaunis alue silti, jossa voi pysähtyä muutamaksi minuutiksi ohi ajaessaan.
- Kärkelän ruukin päänähtävyys on sen poikkeuksellisen hyvin säilynyt kuparituotannon ympärille syntynyt kyläalue. Varsinaisia palveluita täällä ei ole, mutta paikka on kerrassaan viehättävä ja alueen asuinrakennukset ovat erinomaisessa kunnossa. Ryhmät voivat tilata opastuksia sekä alueeseen että nostalgiaa huokuvaan vaunumuseoon. Paikalla on rajallisesti mahdollisuuksia pysäköintiin.
Kuva: Mustion Linna on Mustion ruukkialueen upea päärakennus.
Kuva: Billnäsin ruukki hurmaa kuohuvalla vedellä.
Nämä ruukit voi kiertää helposti samana viikonloppuna tai miksei jopa samana päivänä, jos haluaa olla supertehokas ja on liikkeellä omalla autolla. Silloin tosin voi jäädä turhan vähän aikaa tunnelmasta nauttimiseen. Itse mieluiten valitsisin viettää alueella kokonaisen viikonlopun ja nauttisin lähialueen luonnosta kävellen ja pyöräillen. Ja mahdollisesti myös suppaillen. Majoittuisin joko Eden Billnäsissä joen rannalla tai sitten hiukan virallisemmin Mustion Linnassa herkutellen usean ruokalajin illallisen.
Tarkempi listaus ja suosituksia parhaista paikoista löytyy tästä Raaseporin, Lohjan ja Fiskarsin alueen matkaoppaasta.
Mathildedal ja Teijon alueen ruukit
Salon rannikolle sijoittuva Mathildedal on Fiskarsin jälkeen ehkä Suomen toiseksi tunnetuin ruukkialue. Vaikka kohde tunnetaankin parhaiten juuri Mathildedalin ruukista, alueella on itse asiassa kaksi muutakin ruukkialuetta: Kirjakkala ja Teijo. Jos aikaa on enemmän, 45 minuutin päässä Mathildedalista sijaitsee myös neljäs vanha ruukki: Taalintehdas.
Mathildedalin ruukkialue alkoi kunnolla kehittyä 1800-luvun alkupuolella Matildanjärven ja meren äärelle malmilöydöksen jälkeen. Ruukin omistaja vaihtui 1800-luvulla useaan otteeseen ja vuosisadan loppupuolella siellä keskityttiin työkalujen, maatalouskoneiden ja moottorien tekoon. Valimossa työskenteli jopa 200 miestä. 1900-luvulla ruukissa toimi laivatelakka ja myöhemmin laivapurkaamo. Erilaisten vaiheiden jälkeen teollinen toiminta loppui lopulta vuonna 1978.
Mathildedalin tunnelmaa on vaikea peitota.
Mathildedalin tunnelmaa on vaikea peitota. Jo kun saavut satamaan, olet myyty. Ilta-aurinko osuu kauniisti rantaan ja kahvin tai drinkkien nauttiminen terassilla on juuri sitä mistä täydelliset kesäpäivät on tehty. Ruukkialue siirtyi vuonna 2003 Tuula ja Harri Gustafssonin omistukseen ja he ovat systemaattisesti kehittäneet aluetta. Alueella voi majoittua mm. Hotel Mathildedalissa, Meri-Ruukin lomakylässä, Matildan Satamassa tai ihanassa Petri’s Chocolate majatalossa. Alueella toimii myös panimo, jonka yhteydessä on myös todella kiva Kyläravintola Terho. Muita ravintoloita alueella ovat mm. Matildankartanon leipomoravintola, á la carte annoksia tarjoileva Ruukin Krouvi ja ihania kakkuja ja käsintehtyjä suklaita tarjoava Petri’s Chocolate, joka on ehdoton suosikkini. Siitä voit lukea lisää mm. tästä ihanista kakkupaikoista kertovasta artikkelista.
Ruukkialue on itsessään alueen päänähtävyys, mutta alueelta löytyy myös paljon muuta koettavaa. Yksi ehdoton vetonaula erityisesti lapsiperheille on Alpakkalaidun ja putiikki, josta voit ostaa alpakanlangasta tehtyjä tuotteita. Ihanan pehmeitä ja laadukkaita! Luonnonystävän kannattaa yhdistää Mathildedalin vierailuun ehdottomasti myös vierailu Teijon kansallispuistossa. Kansallispuiston alueella on yhteensä n. 50km merkittyjä reittejä, jotka ovat pääosin 1-10km pitkiä. Alueelta löytyy myös tulentekopaikkoja, laavuja ja lisäksi voit kalastaa eri paikoissa.
Kuva: Mathildedalin vanhat ruukkirakennukset huokuvat vanhojen aikojen tunnelmaa.
Läheiset Teijon ja Kirjakkalan ruukit ovat huomattavasti vähemmän kehittyneitä palveluiden osalta, mutta niissä kannattaa silti piipahtaa. Teijosta löydät mm. 1829 valmistuneen Suomen pienimmän kivikirkon, upean rokokooajan kartanon ja ruukin vanhan masuunin.
Kattava listaus Mathildedalin ja lähialueiden majapaikka-, ruoka- ja aktiviteettitarjonnasta on luettavissa tekemästäni Mathildedalin matkaoppaasta.
Strömforsin ruukki tarjoaa tunnelmaa ja luontoaktiviteetteja
Viime aikoina yhdeksi omaksi ruukkisuosikikseni on noussut Kymijoen rannalla Loviisassa sijaitseva Strömforsin ruukki. Voisin viettää, ja olenkin viettänyt, pitkiä aikoja istuen joen rannassa vain ihaillen kuinka ruukin upeat punaiset rakennukset heijastuvat Kymijoen pinnasta.
Strömforsin ruukin historia alkaa 1693, kun Johan Creutz perusti alueelle kankivasarapajan. Strömforsiksi ruukkia alettiin kutsumaan vuonna 1744, kun alueen ostivat Anders Nohrström ja Jakob Forsell. He myös laajensivat ruukin toimintaa sisältämään manufaktuuripajan, myllyn ja sahan. Ruukki oli saman suvun omistuksessa jopa vuoteen 1876 asti, jolloin se myytiin Antti Ahltrömille. Rautaruukkitoiminta lopetettiin alueella 1950 ja sahatoiminta pian sen jälkeen vuonna 1953.
Ruukin alueelle on viime aikoina noussut joukko ihania majapaikoja, ravintoloita, puoteja ja erilaisia luontoaktiviteetteja tarjoavia yrityksiä. Oma suosikkini majapakaksi on ehdottomasti Strömfors Bed & Bistro, mutta myös Villa Vallaton on ihana ja mutkaton vaihtoehto. Strömfors Bed & Bistro on myös erinomainen ravintola, joka tarjoilee läpi vuoden herkullista ja konstailematonta lähiruokaa. Kesäisin myös Ruukinmyllyn kalapöydästä ja terassista on mukava nauttia.
Kuva: Strömforsin ruukki sijaitsee upeissa maisemissa Kymijoen varressa.
Paras tapa viettää aikaa alueella on kuljeskella ympäriinsä maisemista ja rakennuksista nauttien, jonka lisäksi voi poiketa ilmaiseen ruukkimuseoon perehtymään ruukin historiaan ja toimintaan. Aktiivisemman vierailijan kannattaa myös kurkata mitä palveluita Wellstersillä olisi tarjolla kyseisenä vuodenaikana. Läpi vuoden voit nauttia mm. saunasta ja kesäisin melonta tai SUPlautailu on ehdoton ykkösvalinta Kymijoen upeissa maisemissa. Vaeltamisesta nauttivalle suosittelen myös Kukuljärven n. 10km kierrosta. Kulttuurista ja historiasta kiinnostunut arvostaa varmasti myös Ruotsinpyhtään kirkkoa, jossa komeilee Helene Schjerfbeckin alttaritaulu.
Vaeltamisesta nauttivalle suosittelen myös Kukuljärven n. 10km kierrosta. Kulttuurista ja historiasta kiinnostunut arvostaa varmasti myös Ruotsinpyhtään kirkkoa, jossa komeilee Helene Schjerfbeckin alttaritaulu.
Strömforsiin on noin tunnin matka autolla Helsingistä ja puolen tunnin matka Kotkasta. Omalla autolla matka taittuu nopeasti moottoritietä pitkin. Julkisia käyttävä pääsee pikavuorolla n. 5 km päähän ruukkialueesta ja loppumatkan voi kulkea vaikka taksilla.
Kattava listaus Strömforsin alueen majoitus-, ravintola, ja nähtävyystarjonnasta löytyy tästä Strömforsin ja Loviisan matkaoppaasta.
Suomen ruukit: lisää ideoita käyntikohteiksi
Kuten artikkelin alussa tulikin todettua, Suomessa on toiminut ainakin 134 ruukkia. Näistä suurin osa on pitkälti kadonnut, mutta artikkelissa esiteltyjen lisäksi onneksi löytyy myös muita ruukkialueita, jotka on kunnostettu matkailijoiden iloksi. Erityisesti alla olevat ovat vierailun arvoisia:
- Ahlströmin ruukki Noormarkussa tarjoaa kävijöille seka laadukasta majoitusta historiallisessa ympäristössä että taidekokemuksia. Varsinaisen ruukin lisäksi Aino ja Alvar Aallon suunnittelema Villa Mairea on täällä vaikuttava käyntikohde. Tämä on siis ehdoton kohde ollessasi Porin alueella.
- Kauttuan ruukin vaikuttavalla ja hyvin säilyneellä alueella Eurassa pääset ihailemaan kauniin alueen ja kartanon lisäksi myös Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. Suositeltava kohde siis erityisesti arkkitehtuurista kiinnostuneille.
- Möhkön ruukki Ilomantsissa on hieno vierailukohde liikkuessasi Itä-Suomessa. Alueelta löytyy myös muistoja sotahistoriasta ja Lotinankoskelle ja Arboretumiin vievä Lemmenpolku. Täällä voit myös hämmästellä taontanäytöksiä ja nauttia kauniista luonnosta.
Kuva: Ahlströmin ruukki on ihana päivä- tai viikonloppukohde. (Kuva: Suvi Lindfors)
Lisää suosituksia Suomen ruukeista löydät tästä Wowanders-sovelluksella tehdystä listauksesta, jossa esitellään myös alueiden majoituksia, ravintoloita ja nähtävyyksiä.
Kaipaatko lisää ideoita lomailuun Suomessa?
Matkaile Suomessa- sivusto auttaa löytämään Suomen salatut helmet keskittyen erityisesti vähemmän tunnettuihin kohteisiin ja aitouteen. Voit hakea sinulle sopivia kohteita helpon hakutoiminnon avulla. Jos kohteesi on jo tiedossa, voit myös katsoa majoitus-, nähtävyys- ja ravintolasuosituksemme kyseiselle alueelle.
Vaihtoehtoisesti voit selailla muiden matkailijoiden kokemuksia ja suosituksia helposti ilmaisella Wowanders-sovelluksella, jolla myös omat matkat saa helposti talteen.